Moderne windturbines die op zee geïnstalleerd worden, zetten enorme en stabielere windenergie om in bruikbare hernieuwbare elektriciteit. Het plaatsen van deze grote machines op zee is echter niet vrij van uitdagingen. Wanneer bijvoorbeeld een golf op de toren slaat, doet deze de hele constructie schommelen, waardoor ze aan grote mechanische spanning worden blootgesteld. Deze relatief langzame bewegingen worden ook vertaald in elektrische vermogensschommelingen die leiden tot een vermindering van de stroomkwaliteit. Bovendien is het bulksysteem bijzonder gevoelig voor trillingen binnen een tijdsbestek van enkele seconden, zoals die van offshore windturbines. Dit kan een potentieel gevaarlijke resonantietoestand creëren met zeer ernstige gevolgen voor grote elektriciteitssystemen.
Daarom combineert het FOOS-project de expertise van de partners op het gebied van structurele gezondheidsmonitoring van windturbines, gegevensgestuurde methoden en dynamische modellering en analyse van zowel windturbines als moderne elektriciteitssystemen om beter te begrijpen hoe zowel windturbines als grote elektriciteitsnetten door deze oscillaties worden beïnvloed en hoe ze op een kosteneffectieve manier tot aanvaardbare niveaus kunnen worden beperkt. Daarnaast wordt het project ondersteund door een adviesraad met representatieve professionals uit de wind- en energiesector.
Etch/KU Leuven leidt in het bijzonder het werk rond de dynamische en operationele impact van geforceerde oscillaties op het grootschalige elektrische netwerk. Zowel fundamenteel onderzoek als beproefde engineeringmethoden worden gecombineerd om veilige oscillatielimieten te definiëren en de doeltreffendheid van verschillende mitigatietechnologieën te evalueren. Deze aspecten moeten zeer goed begrepen worden om de risico's van de toekomstige offshore windenergie in het Belgische systeem te verminderen.
Het FOOS-project valt onder het financieringskader van VLAIO cSBO en maakt deel uit van de Blauwe cluster.
Partners




Gesponsord door:

